לפני שאתם נבהלים ומפסיקים לאכול בשר, או חמור מכך פורשים מדיאטה קטוגנית, חשוב שנעשה קצת סדר בהגדרות.
מהו בשר מעובד?
זהו בשר שעבר המלחה, עישון, התססה או שימור במטרה לשפר את הטעם ולהאריך חיי מדף. מצוי בנקניקים, נקניקיות, ובהמבורגרים וקבבים תעשייתיים.
חשוב לציין שכיום לכל מוצר מעובד שהוזכר קיימות חלופות איכותיות. ישנם בשרים שעוברים ייבוש ומוסיפים להם שומן ותבלינים בלבד ליצירת נקניקים או נקניקיות. וכמובן שהמבורגרים או קבבים שנטחנים במקום ע"י קצב לא נחשבים מעובדים. כמו כן מסעדות שמכבדות את עצמן יגישו לכם המבורגר איכותי (חשוב לוודא שלא מכיל תוספות כמו סוכר, פירורי לחם ועוד וללכת לפי המלצות, כי לא באמת תוכלו לדעת).
במוצרים שנקנים ברשתות המזון, מה שמסגיר את הבשר המעובד זוהי רשימת הרכיבים הארוכה, חלקה כוללת שמות של מרכיבים שאינכם מכירים. מעל 5 רכיבים זה כבר סימן לעיבוד וכדאי לוותר.
אז מה עם בשר בתפריט שלנו? האם עלינו להימנע או להגביל כמויות?
לאחרונה התפרסם מחקר מאוניברסיטת וושינגטון שהפריך את הטענות בקשר לבשר כגורם סיכון לסרטן המעי, לסרטן השד, לסוכרת או לשבץ מוחי.
אחת הבעיות במחקרים על מזונות שונים היא שיש הרבה גורמים שעשויים להשפיע ולשנות את טיב הקשר בין הגורם אותו בחנו לבין התוצאה- מצב, מחלה או תמותה.
יכול להיות למשל שאנשים שצורכים בשר אדום הם אנשים עם התנהגות פחות בריאה- לא פעילים, מעשנים ואוכלים מזון מתועש.
חשוב גם לשים לב האם קיימת הבחנה במחקרים שטוענים נגד הבשר האדום, בין בשר אדום מעובד לבין בשר אדום לא מעובד. (נראה טריוויאלי, אבל כשקוראים את האותיות הקטנות במאמרים מגלים שלא תמיד זה נעשה).
אז אם אתם אוהבי בשר אדום ואתם קונים אותו באטליז או בסופר וקוראים את התוויות או שאתם מצליחים להשיג בשר מחוות גידול (יש כאלו ברמת הגולן והם עושים משלוחים ומוכרים לקצבים ולמסעדות), אין מניעה שתשלבו בשר בתפריט שלכם! כמה בשר? 120-250 גרם לארוחה זו כמות החלבון שדרושה לכם לתחזוקה של שרירים ולתפקוד מערכת החיסון. תלוי בגיל, במין, במצב בריאותי וברמת הפעילות. גבר בריא, צעיר ופעיל ששוקל 70 קילוגרמים יכול להנות מ-250 גרם בשר בארוחה. לאנשים מבוגרים עם אבחנה של סוכרת או מחלת כליה מומלץ לקבל הדרכה וייעוץ מדיאטן מוסמך.
חשוב שנזכור מה אנחנו מרוויחים מאכילת בשר- הוא מספק לנו חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, ברזל שנספג בצורה הכי טובה, ויטמין 12B ואבץ. הוא משביע ומכיל 0 פחמימות. משמע שאם אכלתם סטיק אנטריקוט עם סלט מתובל בשמן זית או עם ירק מבושל/מאודה, הארוחה המזינה והמשביעה הזו לא תגרום לכם לעליית סוכר בדם. כך תוכלו להיות משוחררים ממחשבה על הארוחה הבאה או מכמיהה לנשנש משהו מתוק במשך שעות רבות.
גוונו את סוגי החלבונים בארוחות שלכם אכלו בשר על צורותיו השונות (קציצות בהכנה ביתית, המבורגר מבשר טרי, סטייק, צלי בקר, אסאדו, רוסטביף, נקניקיות לא מעובדות ועוד), עוף ודגים. שלבו איברים פנימיים, כי הם עתירי ויטמינים ומינרלים ושלבו בארוחה ירקות. ולא פחות חשוב עשו שימוש בשמנים איכותיים בהכנת המזון. שמן זית, שמן אבוקדו, שמן קוקוס, שמן אגוזים ולא שמנים צמחיים שעברו זיכוך (שמן סויה, שמן חריע, שמן תירס, ואף שמן קנולה).
Comments